Meny Stäng

Uppleva

en färgsprakande natur

Ankis Öden & Äventyr

I byn Öden ca 12km norr om Husum, har det traditionella tunnbrödet en särskild plats. Här kan du både lära dig baka och smaka på tunnbröd under ledning av Anki Berg. Verksamheten drivs för närvarande i liten omfattning pga av annan huvudsysselsättning men förfrågningar kan göras via hemsida www.ankiberg.se Håll även koll på ankis Öden & Äventyr på sociala media för senaste uppdateringar.

Discgolf Husum

I centrala Husum hittar vi ett stort grönområde med Discgolfbana. En populär sport som spelas med disc (frisbee för en del) vars målsättning är att spela på en bana med så få kast som möjligt. Discen ska kastas i en discgolfkorg. Banan i Husum består av 21 st hål (18-hålsslinga plus tre svårare hål på andra sidan Husån).

Grundsunda Hembygdsgård

Med sin samling byggnader vid Prästsjön är hembygdsgården, som ett resultat på Grundsundavallen, ett friluftsmuseum uppbyggt ungefär som ett Skansen. Som Murberget i miniatyr, men i samtliga hus visas en stor samling föremål av äldre, men även av nyare härkomst.

Sommarservering som öppnar den 24/6 och har öppet till 4/8. Öppettider 11.00-15.00

Välkomna!

Grundsunda Kyrka

Vi är stolta över vår vackra kyrka vars äldsta delar är byggda på 1300-talet. Kyrkan är i gotisk stil, interiört med två stjärnvalv, av senmedeltida typ.Takspiran bär en flöjel med årtalet 1769 och gavelnockarna pryds av järnsmiden i form av grekiska kors. Taken är täckta med tjärimpregnerade spån. Ytterväggarna är putsade och vitmålade. På norra långväggens östra ände ligger sakristian och i motsatta änden vapenhuset från 1400-talet med sin vackra port snidad av ”Träbiskopen” Anders Olsson i Lakamark.

Kasberget

En vistelse till Skeppsmaln är helt klart väl värt – och ett uppskattat smultronställe. Men en kanske inte lika välbesökt plats är Kasberget. Vandra Lotsstigen upp till Kasberget och njut av den vackra utsikten över havet. Tag gärna med en fikakorg och lite kaffe, eller njut av Restaurang Fiskevistets delikatesser.

Lakamarkssjön

Ett kvällsdopp i natursköna områden slår aldrig fel. Lakamarkssjön bjuder in till varmare badtemperaturer som sjö med en badflotte. Här finns även möjlighet till fiske och njutning. Passa gärna på att besöka Lakamarkssjön under kvällssolens glans för bästa möjliga upplevelse.

Laxtinan och spegeldammen i Gidböle

Vid en av Gideälvens forsar gömmer sig en spegeldamm. Med älvens brus i bakgrunden så får även  besökare ta del av ett stycke lokalhistoria – laxfisket. Längs med älven bedrevs laxfiska och en rekonstruerad laxtina finns att beskåda på platsen. Originalet sägs ha använts sedan in på 1900-talet för att fånga lax i. Känner du dig kaffesugen finns bänkar att slå sig ner vid och fika – eller varför inte sen solvarm sten och svalka fötterna i vattnet?

Mosjön Boulderområde

Lilla Mosjön erbjuder ett högkvalitativt boulderingområde, välkänt i sina kretar. För dig som inte är van klättrare kommer ordet ”bouldering” (som klättartypen heter) från engelska språket och betyder ”klippblock”. Klättringstypen innebär att man klättrar på lägre väggar, oftast just klippblock utan rep. Väggarna kan vara upp till 4,5m höga och på marken läggs tjocka madrasser ut som skydd. Intresset för sporten har ökat med åren, men bouldering i Mosjön välkomnar vana som ovana klättrare att ta med fikaväskan och njuta av en tur i den vackra naturen.

Puttom Golfbana

Puttom är Örnsköldsviks första golfklubb och ligger väldigt naturskönt strax norr om staden. Banan slingrar sig runt två sjöar och layouten är som en fyrklöver där man kommer tillbaka till klubbhuset efter hål 4, 9, 13 och 18. Husvagn- och husbilsparkering med el, restaurang, gratis range, omklädningsrum och gästrum finns att tillgå under säsong. Kom och testa vår fina bana!

Sandviken Havsbad

En liten pärla mitt i Husum med långgrund sandstrand. I närheten hittar du även Tredjeviken som har härliga klippor och mindre långgrund strand. Njut av en solig sommardag längs med stranden, nyttja grillplatsen i närheten och havets svalkande temperaturer. Parkering för personbilar samt ställplatser för husbilar(ingen el) finns i nära anslutning till stranden.

Salusands Havsbad

En av Norrlands längsta sandstränder med finkornig sand

Salusands havsbad ligger vid E4, 45 kilometer norr om Örnsköldsvik, vid Saluåns utlopp. Sanddyner sträcker sig ned mot en kilometerlång sandstrand.Vid havsbadet finns camping med husvagnsparkering, stuguthyrning, kiosk med mera. Sedan Juli 2024 finns även en nybyggd restaurang med fullständiga rättigheter.

 

Skallbergsgrottorna

Skallberget reser sig 260 meter över havet och erbjuder en storslagen utsikt om du följer stigen upp på berget. Här finns dessutom ett unikt grottsystem och djupa skrevor att utforska. Stegar och plattformar underlättar för dig som vill besöka det 230 meter långa grottsystemet. En stuga står öppen för övernattning.

Skagsudde & Skeppsmalen

Skagsudde ligger längst norrut i världsarvet. Du som har lyssnat på land- och sjöväderrapporten känner säkert igen namnet. Här finns nämligen en väderstation, där också landhöjningen mäts.
Idag är landhöjningen ca 8 mm per år. Är du sugen på norrländska delikatesser kan ett besök på surströmmingsmuseet vara på sin plats. Museet ligger i Skeppsmalns gamla fiskeläge. I Skagshamn finns ett kapell från 1600-talet. Fyren på Skagsudde byggdes 1957 och är fortfarande bemannad. Mätningen av landhöjningen görs genom en mareograf.

Surströmmingsmuseet

Världens första surströmmingsmuseum!

En permanent surströmmingsutställning där du kan lära dig om surströmming och surströmmingstillverkning. En utställning om livet vid havet och Skeppsmaln som vi utvecklar och förändrar till vissa delar varje år. Det handlar om båtar, lotsning, fiske, båtmotorer mm. 

En utställning om de olika fiskarfamiljerna i Skeppsmaln och deras hus. En historisk vandring från den lilla fiskarstugan till dagens moderna boende finns kvar även i år.  En utställning om säljakt.

Utegymmet i Husum med generationsmötesplats

Välkomna till Husums Utegym! Vi i Husum är stolta att säga att vi har fått ett eget Utegym. Gymmet består av 14 olika redskap där den egna kroppsvikten används som motstånd, materialet på redskapen är trä och metall. Husums Utegym är öppet och gratis för alla. Vår förhoppning är att skapa en aktiv mötesplats i Husum.Kombinerat med en generationsmöteplats där alla kan träffas och njuta av den vackra utsikten över husån, kanske bara sitta och vila eller grilla vid grillringen.

Orrviken

Orrviken är ett smultronställe beläget 2 mil norr om Örnsköldsvik. För att komma hit åker du längs en slingrig skogsväg och efter en sväng öppnar sig plötsligt skogen och du möts av havets glitter.

Vid Orrviken kan du avskilt njuta av en fantastisk havsutsikt, ta ett bad eller grilla gott i någon av grillringarna som finns. Det finns gott om parkeringsmöjligheter, både för personbilar och husbilar. I nuläget finns dock ingen möjlighet till strömanslutning.

I Orrviken finns också en klassisk dansbana som hade sin storhetstid på 1960–80-talen. Husen ägs av fackförbundet Metall avdelning 143

För att läsa Lennart Teglunds historia om Orrvikens danbana, klicka på länken nedan (foto: Håkan Larsson): https://www.facebook.com/share/p/jvW7m3jxfN3sFt7b/

Enklaste sättet att hitta till Orrviken är via denna länk: 

https://www.google.se/maps/place/Orrviken/@63.2971272,19.120973,17z/data=!3m1!4b1!4m6!3m5!1s0x467ca56725f1a1fd:0x8ac8e91ee1336f69!8m2!3d63.2971272!4d19.1235479!16s/g/11k0kjy21s?entry=ttu

Text: Sara Engvall 

Foto: Håkan Larsson

Se” Hitta hit” för väganvisning.

Alkaberget

Alkaberget är ett cirka 100 meter högt berg med en makalös utsikt över Örnsköldsviks skärgård. Från toppen kan du bland annat se Örnsköldsvik, Malmön, Burön och Grisslan. På toppen finns en grillring, ved och bord. Det finns också en fin karta som visar vilka olika öar och platser som syns därifrån.
För att hitta hit kör du mot Stubbsand. Det finns två stigar upp för berget. Den ena startar vid tennisbanan. På andra sidan vägen från tennisbanan finns en parkeringsficka med ett gruslager. Rakt in där går stigen upp mot bergets topp. När stigen delar sig ska du hålla till höger. Den andra vägen upp på Alkaberget startar inne i Stubbsand.
Lotsstigen, som bland annat går mellan Skeppsmalen och Mattjäl, passerar nedanför Alkaberget, och för den som vill kan man ta en avstickare upp på berget.
Nedanför Alkaberget, i Stubbsand, finns också en härlig sandstrand där man kan vila och svalka sig efter turen upp på toppen.
Enklast hittar du till parkeringen vid tennisplanen genom att följa denna länk: https://www.google.se/…/data=!3m2!1e3!4b1!4m6!3m5…
 

Text: Sara Engvall 

Foto: Håkan Larsson

Se” Hitta hit” för väganvisning.

Aggö fyr

År 1890 anlades fyrplatsen där Aggö Fyr är placerad på Lat. N 63 18,4, Long. E 19 08,1
I lite olika skepnader har den fått stå och hjälpa sjöfarten in till hamnen i Husum och placeringen är otroligt vacker. Utsikten över småholmarna och öppna havet inbjuder till att bara njuta eller ta ytterligare promenader på klipporma.
 
När man passerat avtagsvägen till Orrviken, Aggösundets stugor får man parkera på vändplanen längst in och följa stigen mot havet. Lite kuperat och emellanåt aningen svårforcerad men väl värd ansträngningen när man kommer fram till fyren.
 
 

Text: Sara Engvall 

Foto: Håkan Larsson

Se” Hitta hit” för väganvisning.